Circular Clockworks

Circular Clockworks story

“Nadat we samen plastic gingen verzamelen in de natuur, schrokken we ons kapot. Plastic is overal…”

Tom Gudde & Ceriel Lucker, oprichters Circular Clockworks

Het verhaal van industrieel ontwerpers Ceriel Lucker en Tom Gudde begon met het opruimen van plasticafval in de natuur. Zij schrokken zich kapot hoeveel plastic er verspreid lag door de natuur. Het zette beide heren aan tot nadenken over een oplossing voor dit probleem. Toch zagen zij het plastic niet zozeer als probleem, maar besloten zij juist te laten zien dat van gebruikte materialen hoogwaardige nieuwe producten te maken zijn. Deze circulaire gedachte is door hen vormgegeven in een schitterend horloge dat geproduceerd wordt met behulp van gerecyclede materialen met als doel te laten zien dat duurzaam ondernemen loont en daardoor een inspiratiebron te zijn voor andere bedrijven. Na het succes in 2017 tijdens de Dutch Design Week werden beide heren ook nog eens opgenomen in de Duurzame Jongeren Top 100 (DJ100), een lijst waarin de duurzaamste jonge koplopers van Nederland worden benoemd.  

Wat wij zo gaaf vinden aan circular clockworks

De missie van Circular Clockworks om het imago van gerecyclede materialen te laten groeien en ervoor te zorgen dat mensen een beter begrip krijgen van de circulaire economie is zeer passend bij Consuming for Good. De ontwerpen zijn ook verre van saai te noemen en zijn juist bedoeld om een gesprek over duurzaamheid te starten. Het merk past dan ook bijzonder goed in het totale assortiment van het platform en laat zien dat zelfs een product dat misschien niet als eerste benoemd wordt als vervuilend een veel betere impact kan hebben dan vaak het geval is. Het is onderdeel van het totaal dat ons moet motiveren om meer circulair te kunnen denken.

Circular Clockwork’s visie op duurzaamheid

De oprichters Tom en Ceriel zijn ervan overtuigd dat de enige manier om het plasticprobleem in de wereld op te lossen is om te werken aan een circulaire economie. Hun visie trachten zij zoveel mogelijk te delen om anderen aan te kunnen zetten tot actie. De producten van Circular Clockworks zijn opgebouwd uit verschillende gerecyclede materialen. Zo wordt de body gemaakt van oude TV-behuizingen en koelkasten en zijn de leren bandjes voortgekomen uit oude leerresten uit de schoenenindustrie die samengebonden zijn met natuurlijke latex. Aangezien horlogebandjes altijd slijten is er bewust gekozen voor een biologisch afbreekbaar materiaal dat geen giftige stoffen in het milieu achterlaat. Ook is er rekening gehouden in het ontwerp om de horloges gemakkelijk te kunnen repareren of te demonteren voor hergebruik van de materialen in de toekomst.