Nic&Mic

Nic&Mic
Die van die beesten

Nic&Mic’s STORY

De broers Nicholas en Michael Ninaber van Eijben zijn de oprichters van Nic & Mic. Nicholas kwam tijdens zijn stage op de Nederlandse ambassade in aanraking met de Ocean Sole kunstwerken gemaakt van afgedankte teenslippers. Deze werden alleen in Nairobi verkocht en hij dacht: “Dat kan anders.” Ondanks alle aandacht voor de kunstwerken op CNN en National Geographic gingen de kunstwerken Kenia niet uit, met als gevolg dat veel slippers niet verwerkt konden worden en nog steeds voor een grote berg afval zorgden.

Samen met zijn broer Michael besloten ze om de zaken op een grotere schaal aan te pakken en startten een verkoopkanaal in Nederland. De broers keken hoe ze lokaal de productie consistenter konden krijgen en regelde zelfse een stansmachine die vanuit Nederland opgestuurd werd, waardoor de productie opgeschroefd kon worden. Inmiddels biedt Ocean Sole werk aan 90 medewerkers, ruim drie keer zoveel dan voordat zij begonnen samen te werken. Ook het aantal opgeruimde teenslippers steeg van 400.000 naar 1 miljoen stuks per jaar!

De slippers worden op de stranden en andere plaatsen verzameld in Kenia door lokale bewoners. Vervolgens worden ze geschrobd en gewassen en worden alle oneffenheden verwijderd. Ook de kleurkeuze van de slippers is een belangrijk onderdeel in het productieproces, want de kleurschakeringen zorgen juist voor de vrolijke uitstraling van de kunstwerken.

“Ruim de wereld op, maak er wat moois van!”

Nicholas & Michael Ninaber van Eijben, oprichters Nic & Mic

Noortje Witteveen Creative Director & Co-Owner Handed By

Nic&Mic’s visie op duurzaamheid

Vanaf het begin heeft de duurzame benadering van Nic & Mic altijd centraal gestaan. Zowel mens als milieu worden door dit merk sterk gewaardeerd, want duurzaamheid is meer dan alleen rommel opruimen!

De lokale bevolking die betrokken is bij de productie wordt extra goed betaald, zodat de kinderen ook naar school kunnen. Zo verdienen de Afrikaanse ambachtslieden  ruim twee tot drie keer zoveel dan dat zij normaal gesproken met houtsnijwerk betaald zouden krijgen. Daarnaast heeft Nic & Mic een spaarprogramma geïntroduceerd waarbij spaargeld wordt verdubbeld en Keniaanse volwassen ook les krijgen om zich verder te ontwikkelen over diverse onderwerpen, zoals plastic afval of huiselijk geweld. 

Wanneer oude materialen een nieuwe meer duurzame functie gegeven wordt is er sprake van “Upcycling”. Door gebruik te maken van de afgedankte slippers zorgt Nic & Mic voor werkgelegenheid en tegelijkertijd voor een schoner milieu. Twee belangrijke aspecten in et verduurzamen in onze maatschappij.

Waarom wij Nic&Mic geselecteerd hebben

Zoals de meeste merken binnen de portfolio van Consuming for Good laten zien is ook Nic & Mic in staat om duurzaamheid een vrolijk en leuk design mee te geven. Oog voor de vormgeving van de kunstwerken en daarnaast ook oog voor de arbeidsomstandigheden en beloningen van de lokale Afrikaanse ambachtslieden is een schitterende combinatie met als resultaat fantastische kunstwerken die menig huis een positieve flow kunnen geven. Daarnaast zijn de kunstwerken verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en daardoor bereikbaar voor iedereen. Dus dragen wij als Consuming for Good graag bij aan deze creatieve manier om via upcycling een oplossing te bieden voor een probleem dat wij in ons land gelukkig niet kennen…