Grown.Bio

GrOWN.Bio story

“Wij zien de natuur als inspirator voor de manier waarop wij producten maken…”

Jan Berbee & Arthur Moree, oprichters Grown.Bio

Jan Berbee en Arthur Moree zetten zich als oprichters van het biotech bedrijf Grown.Bio dagelijks in voor een betere toekomst voor onze planeet. Het bedrijf groeit uit mycelium en reststromen zero-waste en biologisch afbreekbare producten.

Deze producten worden dus niet geproduceerd als de meeste producten. Deze producten groeien in een mal in de juiste productvorm. Het materiaal mycelium is afkomstig van het wortelstelsel van de paddenstoel. De bindende werking van het materiaal zorgt ervoor dat het gegroeide netwerk van schimmeldraden een biomassa aan elkaar verbindt. Het groeiproces van de producten duurt ongeveer 5 dagen en daarna wordt het product in een oven gedroogd.

Grown.Bio is in 2016 gestart met het maken van verpakkingen en zijn daarna gaan experimenteren met interieur-objecten. In het eerste jaar werden de mallen nog met de hand gevuld in de garage, maar inmiddels heeft Grown.Bio een eigen fabriek in Heerewaarden waar elke dag ongeveer 2000 producten groeien tot een verpakking of interieur-object.

Wat wij zo gaaf vinden aan Grown.bio

De manier waarop Grown.Bio tegen de natuur aankijkt en zich laat inspireren is natuurlijk bewonderenswaardig. Het bijzondere dat de producten niet geproduceerd worden maar gewoon groeien is verbazingwekkend en uniek in de wereld waarin wij met elkaar leven. De CO2-negatieve producten van Grown.Bio verdienen dan ook zeker een plek op ons podium voor duurzame en vooruitstrevende merken. Consuming for Good heeft als missie de transitie naar een meer circulaire wereld te versnellen en Grown.Bio doet dit op een dusdanige wijze dat wij er trots op zijn dat zij een van de brandpartners van Consuming for Good zijn. Dit is namelijk een voorbeeld van sustainable dat door geen enkel andere merk bijna te evenaren is. Want de grondstoffen worden letterlijk in bruikleen gegeven door de natuur, terwijl velen van ons nog aan het idee moeten wennen dat we onze planeet slechts in bruikleen hebben en er dus goed voor moeten zorgen.

Grown.Bio’s visie op duurzaamheid

Door het realiseren van biologisch afbreekbare producten op basis van reststromen ondersteunt Grown.Bio de transitie naar een circulaire economie. De onderneming zorgt ervoor dat we anders kunnen kijken naar verpakkingen door ze te laten groeien in plaats van produceren en altijd een tweede leven te geven! Grown.Bio ziet als ideaal een wereld waarin we de natuur als inspirator zien voor de manier waarop we producten maken. Al de producten van dit merk worden namelijk niet geproduceerd, maar gegroeid, gebruikmakend van de eindeloos voorradige grondstoffen van de natuur die na gebruik ook weer teruggeven worden. Kortom, de grondstoffen voor de producten, die overigens allemaal CO2-negatief zijn, worden in feite geleend van de natuur. Zelf noemt Grown.Bio deze nieuwe manier van produceren de “Mycelium Revolution”