Bendl

Bendl’s story

“In deze wereld wordt veel te veel weggegooid. Wij creëren mooie stoere producten van brandweerslagen die niet meer gebruikt mogen worden om branden te blussen…”

Casper Vloet, oprichter Bendl

Casper Vloet werd steeds vaker geconfronteerd met de gevolgen van onze massaconsumptie en dat zette hem letterlijk aan het denken. Ook hij zag dat spullen steed vaker gekocht werden zonder na te denken en weer net zo gemakkelijk weer worden weggegooid.  Zelfs bij zijn werk als brandweerman zag hij dat er materialen werden weggegooid, zoals brandweerslangen die niet meer aan de eisen voldeden en werden afgedankt. Zijn creativiteit bracht hem op het idee om van deze brandweerslangen stoere rode riemen te maken, maar dit was nog niet zo eenvoudig. De plaatselijke zeilmaker en ook de schoenmaker konden het materiaal niet verwerken, omdat het zich uiteraard anders gedraagt dan leer. Uiteindelijk lukt het Casper zelf met een zelfgebouwde snijmachine om het materiaal op een juiste wijze te kunnen verwerken. Tegenwoordig bestaat uit assortiment van Bendl uit diverse producten, zoals heren- en damesriemen, halsbanden en bijvoorbeeld tassen. Waar hij de productie in eerste instantie zelf in zijn schuur deed, is deze tegenwoordig ondergebracht bij een sociale werkplaats. Uitgangspunt voor het gehele assortiment is nog steeds het hergebruik van materialen, maar is niet meer beperkt tot alleen de brandweerslangen.

Wat wij zo gaaf vinden aan Bendl

Bendl’s overtuiging en doorzettingsvermogen om toch iets te ondernemen met al deze restmaterialen en dit te combineren met een sociale manier van productie is sterk gekoppeld aan de overtuiging van Consuming for Good. Het hergebruik van materialen door het recyclen van niet alleen brandslangen, maar tegenwoordig ook andere materialen zoals zeil is een voorbeeld voor vele andere ondernemingen. De stoere vormgeving en in combinatie met de beperkte impact zorgt ervoor dat wij opeens onverwacht fan geworden zijn van “slangenleer”: wel te verstaan “brandslangenleer”.

Bendl’s visie op duurzaamheid

Sinds het begin van het merk Bendl is recycling een belangrijk thema geweest. Ongebruikelijke materialen zoals een brandweerslang een nieuwe toepassing geven en je niet laten tegenwerken door de uitdagingen qua productie, toont de kracht en overtuiging op het gebied van duurzaamheid van Bendl. Alle materialen die gebruikt worden hebben geen functie meer in hun oorspronkelijke doel, maar kennen nog te veel toegevoegde waarde om zomaar weggegooid te worden. Er is namelijk al genoeg CO2 geproduceerd bij de oorspronkelijke productie ervan, dus waarom zomaar weggooien? Daarnaast is ook de productie van van alle producten van Bendl nu uitbesteed aan een sociale werkvoorziening waardoor ook hier een bijdrage geleverd wordt aan het inschakelen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kortom, de producten van Bendl hebben misschien riemen verschillende kleuren, maar qua duurzaamheid zijn ze uiteindelijke allemaal “groen” én worden ze op een bewuste en verantwoorde manier geproduceerd.