Ecowings

Ecowings
Do, feel and look good!

founder ecowings

Ecowings STORY

Kapil en Uma Sharma zijn samen getrouwd en oprichters van het merk Ecowings. Als gevestigd ontwerper is Kapil al tien jaar geleden begonnen met het experimenteren met upcyclen van reststromen van oude autobinnenbanden om daar bruikbare producten van te maken. Gevestigd in de buurt van een van drukste kruisingen van wegen in India was a snel duidelijk dat de oude banden een afvalprobleem veroorzaakten en vaak verbrand werden met alle gevolgen van dien. In 2014 zijn zij in contact gekomen met Angela Rooijmans en is zij onderdeel geworden van het managementteam van Ecowings. Na enkele jaren in India gewoond te hebben is zij daar in de ban geraakt van het afvalprobleem. Het was haar missie om lokale initiatieven op het gebied van milieuverbetering in India te ondersteunen door een afzetmarkt in het Westen te vinden. Inmiddels bestaat de collectie uit een breed assortiment producten waarbij niet alleen het rubber gebruikt wordt, maar zelfs oude autogordels en andere reststromen onderdeel zijn van het ontwerp.

“Respect voor de natuur in combinatie met oog voor ontwerp is waar we bij Ecowings trots op zijn…”

Angela Rooijmans, mede-eigenaar Ecowings

Ecowing’s visie op duurzaamheid

Het merk Ecowings wil in India de afvalberg verkleinen door afval een nieuw leven te geven en daarmee de lokale bevolking te inspireren tot een groene levensstijl. Ecowings haalt de binnenbanden van vrachtauto’s uit de afvalstroom en geeft deze een tweede leven in de vorm van duurzame kantooraccessoires. Hierdoor wordt het rubber van deze binnenbanden niet verbrand, waardoor de CO2-uitstoot aanzienlijk wordt verminderd. Ecowings is een sociale onderneming in India en het ontwerp en de productie van duurzame kantooraccessoires vindt plaats in een eigen atelier in Indore (Noord-India). De organisatie biedt momenteel werkgelegenheid en opleiding aan een vast team van lokale ambachtslieden en heeft als ambitie om – naast het bieden van werkgelegenheid – de economisch zwakkeren van de lokale plattelandsbevolking rondom Indore hun vaardigheden te helpen ontwikkelen en hun bewustwording van het belang van milieuvriendelijk produceren te vergroten. In India valt nog een wereld te winnen als het om duurzaamheid gaat.

Ecowings & Consuming for Good

Soms vergeten we dat afvalproblemen bestaan en dat men ze beter bij lokaal kan aanpakken. Ecowings doet dat zoals het zou moeten en weet op een bijzondere manier door middel van handwerk en design een prachtige lijn van producten neer te zetten. De manier waarop deze producten gemaakt zijn en vormgegeven sluit goed aan bij de manier waarop Consuming for Good de mogelijkheden voor duurzamer denken wil presenteren. Upcylcen is hier zeker een onderdeel van en toont aan dat sommige producten een compleet andere functie kunnen krijgen als materiaal door creatief na te denken.