De studenten Industrieel Ontwerpen Ceriel Lucker en Tom Gudde schrokken zich kapot toen zij geconfronteerd werden met de hoeveelheid plastic die in de natuur te vinden was toen zij een keer gingen helpen met opruimen. Deze ervaring was de aanleiding voor hen om na te denken over een oplossing voor dit probleem. Het materiaal “plastic” zagen zij niet zozeer als het probleem, maar het inspireerde hen om dit materiaal juist te hergebruiken en er hoogwaardige nieuwe producten van te maken. Oude bouwhelmen, gereedschapskisten, maar ook televisie-behuizingen of oude koelkast-onderdelen worden hergebruikt voor de productie van schitterende horloges. Het doel van beide heren is om te laten zien dat circulair denken loont en hopelijk een inspiratiebron kan zijn voor andere bedrijven.
Quote
Dutch design week en DJ100
In 2017 kregen zij met de introductie van hun producten bijzonder veel aandacht tijdens de Dutch Design Week en ook werden zij in dat jaar opgenomen in de Duurzame Jongeren Top 100 (DJ100), een lijst met de duurzaamste jonge koplopers van Nederland.
De ontwerpen van Circular Clockworks zien er leuk uit en geven op geen enkele wijze de indruk dat er materialen hergebruikt zijn. Ze trekken juist aandacht en dat is nu juist het achterliggende doel van deze horloges. Het is namelijk de missie van Ceriel en Tom om een beter imago bij het brede publiek te creëren voor gerecyclede materialen en tegelijkertijd dus ook meer begrip voor een circulaire economie. De aandacht die alle horloges trekken is expres bedoeld om een gesprek over duurzaamheid op gang te brengen en mensen te motiveren om meer circulair te denken.
Ceriel en Tom zijn ervan overtuigd dat de enige manier om ons plastic-probleem op te lossen is om met elkaar keihard te werken naar een circulaire economie. Ieder onderdeel van de horloges is zorgvuldig uitgekozen om ook eenvoudig circulair te kunnen blijven werken. Zelfs de horlogebandjes zijn gemaakt van oude leerresten uit de schoenenindustrie die samengebonden zijn met natuurlijke latex. Alle horlogebandjes slijten namelijk en daarom is er in het ontwerp al nagedacht over het eenvoudig repareren of demonteren voor hergebruik van de materialen in de toekomst.
Een groot deel is nog handwerk
Het kunststof dat hergebruikt wordt voor de productie wordt met de hand geselecteerd om ervoor te zorgen dat ieder horloge de juiste kwaliteit uitstraalt. Een groot deel van de productie is dan ook handwerk. Kwaliteit wordt door beide oprichters ook als zeer belangrijk ervaren. Want kwaliteit is ook onderdeel van een optimale circulaire benadering. In dat kader wordt ieder horloge voorzien van een Zwitsers kwaliteitsuurwerk, zodat het geheel aan de juiste eisen kan voldoen.
De focus op circulair denken in combinatie met leuke en kwalitatief goede producten zorgt ervoor dat het merk Circular Clockworks uitstekend past binnen de merkenportfolio van Consuming for Good. Wij zijn er dan ook trots op om ook dit duurzame merk te mogen vertegenwoordigen.
Mocht je meer willen weten over het merk Circular Clockworks, kijk dan op onze brandpage. Of browse door naar de Circular Clockworks pagina zelf. Alle producten van het merk zijn te bestellen op ons platform in diverse maten en kleuren. Je zult zien dat dit merk duidelijk laat zien dat duurzaamheid zeker niet saai hoeft te zijn.
0 reacties