Dit is waarom Roetz fietsen zo bijzonder zijn

De fascinatie van Tiemen ter Hoeven voor het concept van circulariteit zette hem aan het denken. Waar zou dit concept nu eens nog meer toegepast kunnen worden? Het feit dat jaarlijks ruim 1 miljoen fietsen in Nederland worden achtergelaten, was een trigger voor hem om eens te kijken of hier iets tegen gedaan kon worden. De meeste van deze fietsen gaan naar de schroot, terwijl veel onderdelen nog prima in orde zijn. Vele grondstoffen worden hier dus zonder reden vernietigd, wat duidelijk indruist tegen de circulaire gedachtegang. Deze gedachte van Tiemen was de reden waarom hij in 2011 startte met Roetz Bikes. Na zorgvuldige selectie van fietsframes transformeert Roetz oude fietsen tot stoere retro-design fietsen en e-bikes. Het bedrijf is gehuisvest midden in Amsterdam, waar alle fietsen met de hand geproduceerd worden en afgemonteerd en geleverd worden door heel Europa. 

Circulair & Inclusief

Roetz kijkt niet alleen verder bij de selectie van materialen, maar ook bij de samenstelling van het team dat iedere dag bezig is met de toekomst van het bedrijf. Inclusiviteit is een belangrijk onderdeel binnen de filosofie van de onderneming, waarvoor zij zelfs een speciale stichting hebben opgericht: de Roetz Fair Factory. Hier krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om zich te bewijzen en te ontwikkelen, zodat zij uiteindelijk met een diploma op zak aan de slag kunnen als fietsenmaker of aan het werk kunnen gaan in een ander soort productielocatie. Niet iedereen blijft dus hangen binnen de eigen productieomgeving, maar het doel is ook om mensen door te laten groeien en aan de slag te laten gaan bij andere organisaties.

“Wij geloven bij Roetz in tweede kansen en streven tegelijkertijd naar een circulaire en inclusieve samenleving…”

Tiemen ter Hoeven, oprichter

Uiteindelijk gaat het bij de consument natuurlijk ook om de producten die het bedrijf levert. Alle fietsen van Roetz zijn door hun verleden uniek, maar ook hun retro design zorgt voor een zeer moderne en trendy look die veel mensen aanspreekt. Naast gewone fietsen levert Roetz tegenwoordig ook e-bikes. Deze elektrische fietsen zijn uitgerust met kwalitatief goede maar bijna onzichtbare motoren en andere leuke kenmerkende onderdelen die ook op de gewone fietsen worden gemonteerd. De elektrische fietsen behoren tot de lichtste e-bikes van dit moment en zijn tegelijkertijd toch bijzonder stevig. 

Roetz focust zich naast kwalitatief goede fietsen op alle gebieden waar zij als bedrijf een positieve bijdrage in kan leveren qua duurzaamheid. Hergebruik van materialen is sinds het begin uiteraard onderdeel van de filosofie van de onderneming, maar een bezoek aan de fabriek laat ook zien dat de menselijke kant van verantwoord ondernemen onderdeel is van het totaalplaatje. De slogan van Roetz: “Join our ride to a better world” is zeker van toepassing op alles wat Roetz momenteel onderneemt en ook in de toekomst zal ondernemen.

Bekijk hier alle fietsen van Roetz.

Opmerkingen

0 reacties

Een reactie versturen