Wat is nu eigenlijk duurzaam?

Het platform Consuming for Good heeft als doel een podium te bieden aan merken en producten die vooroplopen in de noodzakelijke verandering van een lineaire economie naar een meer circulaire benadering om ons eigen afvalprobleem op te lossen. Al vele generaties lang zijn wij onze planeet onverantwoord aan het belasten met onze hebzucht naar meer en beter. We hebben onszelf alleen nooit gerealiseerd waartoe dit alles zou leiden en wat dit zou doen voor ons eigen toekomstperspectief.

Op een of andere manier hebben we wereldwijd een cultuur gecreëerd waarin weggooien de meest eenvoudige oplossing was voor spullen die wij niet meer zo leuk vonden. De levensduur van producten, het gekozen materiaal om het te produceren of de eventuele problematiek die een product zou veroorzaken aan het einde van de levensduur waren allemaal van ondergeschikt belang zolang wij maar met elkaar het gevoel hadden dat we welvarend konden leven.

Tegenwoordig staan dit soort vragen veel eerder op de agenda van zowel bedrijven en organisaties als consumenten, maar dit alles heeft enkel en alleen kunnen ontstaan door ons eigen gedrag als consument. Door al deze producenten te belonen door onze zuurverdiende centen uit te geven aan hun producten.

Onze eigen weggooimentaliteit is dan misschien wel de grootste oorzaak van ons afvalprobleem, maar de vraag is dan uiteraard wel, wat nu uiteindelijk wel écht duurzame producten zijn?

Wij hanteren de volgende criteria: 

Lange levens- en gebruiksduur

Duurzame producten zijn gemaakt om niet telkens vernieuwd te worden, zodat de behoefte aan grondstoffen uit de natuur beperkt blijft. Uiteraard is recycling een productiemethode die hier goed in past. Belangrijk is dat de natuur niet onnodig belast wordt door het productieproces van de desbetreffende producten.

Mensvriendelijke productiemethode

Producten met een duurzaam karakter zijn wat ons betreft ook nog eens op een wijze gemaakt die niet schadelijk is voor de gezondheid van de arbeiders en ook nog eens gefabriceerd wordt onder goede arbeidsomstandigheden. Zaken als kinderarbeid zijn ontoelaatbaar en passen niet bij duurzame producten.

Niet-giftig

Uiteindelijk mogen écht duurzame producten geen schade toebrengen aan zowel de gezondheid van mensen als dieren en planten die ermee in aanraking komen. Dit geldt uiteraard voor de productie, het gebruik en de eventuele afvalstroom aan het einde van de levensduur van het product.

Uiteraard zijn er diverse andere criteria op te stellen, maar de belangrijkste zijn hierboven weergegeven. Tevens is er besloten om niet te veel in te gaan op eventuele keurmerken of lidmaatschappen van bepaalde organisaties die pretenderen een meetbaar systeem te hebben ontwikkeld voor duurzaamheid. Consuming for Good wil een stap in de goede richting zetten en een bijdrage leveren aan de verduurzaming van onze maatschappij. Hierbij is het belangrijk dat we in beweging komen en merken stimuleren hun grenzen op dit gebied continu te verleggen. En dat kan alleen wanneer we hen als consument steunen en belonen voor hun inspanningen.

Opmerkingen

0 reacties

Een reactie versturen