MUD Jeans

MUD JEANS
DIE VAN DE BROEKEN

MUD Jeans’ STORY

Na jaren actief te zijn geweest in de fashion industrie wist oprichter Bert van Son als geen ander wat het effect was van de ‘fast fashion’ op het milieu en de arbeidsomstandigheden. Zijn conclusie was dat er een andere vorm van textielvervaardiging moest komen. Kleding wordt steeds meer beschouwd als wegwerpartikel, hetgeen hem aanspoorde om na te denken over een kledingmerk met een meer circulaire benadering.  De gedachte dat we allemaal ons eigen rommel opruimen is de basis geworden van de aanpak van MUD Jeans dat zelfs al een aantal jaar geleden een concept introduceerde onder de naam ‘Lease a jeans’. Oude jeans kunnen bij MUD jeans gewoon ingeleverd worden en worden vervolgens gerecycled tot nieuwe exemplaren of worden eerst als vintage exemplaar verkocht.

“Wij hebben ons als doel gesteld de kledingindustrie te veranderen, beginnende met het meest populaire kledingstuk: de spijkerbroek …”

Bert van Son, oprichter MUD Jeans

Bert van Son, oprichter MUD Jeans

MUD Jeans’ visie op duurzaamheid

Het businessmodel van MUD Jeans is volledig ingericht op een circulaire benadering. Oude jeans worden door het bedrijf hergebruikt, waardoor het gebruik van natuurlijke hulpbronnen tot een minimum beperkt wordt. Daarnaast houdt MUD Jeans alle ontwikkelingen op technologisch gebied goed in de gaten om te kijken of er innovatieve productiemethoden zijn de de impact van hun producten nog verder kunnen verlagen. Zo wordt er bijvoorbeeld voor de kleuren van de broeken gewerkt met non-toxic indigo dat veel minder schadelijk is voor het milieu. Daarnaast wordt er door de onderneming veel aandacht besteed aan de arbeidsomstandigheden van alle productiefaciliteiten in de wereld, want voor de meeste goedkope kleding betaalt iemand anders uiteindelijk de prijs.

MUD Jeans & Consumingforgood

Ondanks dat Consuming for Good zich niet als focus heeft gericht op fashion, laat MUD Jeans wel heel duidelijk zien dat ook fashion-merken door een andere benadering veel kunnen bereiken. Het lease-concept van het merk laat zien dat door het eigendom van de producten in eigen beheer te houden er een circulaire aanpak kan ontstaan met een minimale impact op mens en milieu. Daarom hebben wij er toch voor gekozen om dit merk toe te voegen aan ons totale aanbod, want uiteindelijk verdienen dit soort pioniers ook uw steun in een beweging naar een bewustere maatschappij.